Nävor

“Ingen växt finnes, som är vare sig ymnigare i de tätaste skogarne eller ståtligare på fjällen.”
Carl von Linnés beskrivning av Midsommarblomster (Geranium sylvaticum). Den kallas så eftersom den blommar kring midsommar. Vår enda näva som växer vilt i hela Norden. Ett annat namn är Skogsnäva. Kan bli en halvmeter hög. Blommorna är oftast violetta men i norra Sverige förekommer vita också.

Förekomst

Nävor förekommer i tempererade områden över hela världen men är vanligast i östra medelhavsområdet. Det finns 430 arter. I Sverige 15 vildväxande. Blodnäva som nämns nedan är en art som växer vild i Sverige men också är en populär trädgårdsväxt.

Namnets ursprung

“Näva” är ett dialektalt svenskt ord som ursprungligen betyder näsa eller näbb. Förr kallades nävor även storknäbb. Frukten påminner om ett fågelhuvud med en lång näbb. Tyvärr råder förvirring kring namnet som självaste Linné bidrog till. Han delade in europeiska nävor (Geranium) och afrikanska pelargoner (Pelargonium) i samma släkte. Pelargon kommer av det grekiska ordet “pelargos” som betyder just stork. Idag anses pelargoner tillhöra ett eget släkte. Men i anglosaxiska länder använder man fortfarande benämningen “geranium” om båda. Ibland med tillägget “perennial” för att betona att det är en näva. Geranium betyder trana.

Utseende och egenskaper

Blommorna är vanligen rosa, lila, blå eller vita. Nävorna har fem kronblad. Handflikiga blad. De är ettåriga eller perenna.

Nävor för alla smaker

De lämnar ingen oberörd. Antingen älskar man nävor eller avskyr dem. En växt för den late har det sagts eftersom de nästan odlar sig själv. Nävan är inte blyg utan gillar att bre ut sig. En del växer aggressivt och är en värdig motståndare till kirskål men inte lika okontrollerbara. Tvärtom enkla att plocka bort och arrangera om. En rabatt man inte orkar sköta men vill fylla ut med något, där passar flocknäva bra (G. macrorrhizum). Blir snabbt marktäckande och håller till och med gräset på avstånd. Blommorna är oansenliga men bladen fina och får vacker färg på hösten. Doften hos flocknäva uppskattas inte av alla. Kattkiss säger en del men går nog att lära sig tycka om. De flesta nävor doftar inte så mycket men är å andra sidan trevliga att se på. Det finns höga och låga, skuggälskande och soltörstande. I regel trivs de när det är mittemellan. Anspråkslösa när det gäller jord men bör vara väldränerat. Man kan ha exempelvis blodnäva (G. Sanguineum) som stenpartiväxt. Eller varför inte under ett äppelträd. Snyggt och jordförbättrande. Jungfrunäva (G. sanguineum var. striatum) är en blodnäva med rosa blommor som med tiden brer ut sig och bildar mattor.

jungfrunäva
Jungfrunäva

Blommor i all ära men nästan finare på hösten med brokiga blad. Finns också ‘Album’ med vita blommor. Trädgårdsnävor blir lite högre. ‘Rozanne’ är en populär trädgårdsnäva med blåvioletta blommor och lång blomningstid. Blommar långt in i november om temperaturen är mild. Ytterligare en sort är ‘Johnson’s Blue’.

geranium johnsons's blue
Geranium ‘Johnson’s Blue’

Det finns många att välja på. Nävor är lättodlade och variationsrika, med något att erbjuda såväl nybörjare som entusiast.