« tillbaka till Vetenskap
 

tid 01 november 2019. kl. 21:12 #1

Nyfiken

Vad är det för föreläsningar? Vad jag märkt med motion är att det förstärker humöret man var på från början. Är man sur blir det värre om man springer. Men man blir oftast piggare och får inspiration.
Mugge69

tid 10 oktober 2019. kl. 20:34 #2

Mystisk om promenader och kreativitet!

Att pulshöjande träning förbättrar våra kognitiva förmågor som närminne, koncentration, uppmärksamhet och stresstålighet kan jag förstå. En aktiv jägare och samlare på savannen behöver vara uppmärksam. Studier visar tydligt att det vid regelbunden pulshöjande träning sker en tillväxt av nya hjärnceller framförallt i hippucampus. (centrum för närminne och uppmärksamhet )

Under vanliga promenader - Inte pulshöjande powerwalkpromenader - får man ingen tillväxt av nya hjärnceller, men däremotser man en tillfällig men markant förbättring av vår kreativa förmåga under promenaden och c:a en timmes tid efter promenaden. I snitt förbättras vår kreativitet 60 procent under och strax efter en promenad. Sextio procent! är det inte otroligt. Det beror inte på att man utsätts för mer synintryck. Även en långsam promenad runt i cirklar inne i ett kalt rum ger samma förbättring som om promenaden sker ute i en mysig park. Riktigt mysko : https://news.stanford.edu/2014/04/24/walking-vs-sitting-042414/

Mugge69

tid 10 oktober 2019. kl. 20:48 #3

Kan lite gående förbättra en föreläsning?

Mindes plötsligt nu att jag lyssnade på en fantastisk föreläsning om stoicism för några veckor sedan. Föreläsaren vandrade runt hela tiden istället för att stå stilla. Undrar om han får lättare att improvisera och finna orden just för att han går runt. Se själva: https://www.youtube.com/watch?v=5897dMWJiSM

Jag måste testa själv. Ska hålla i en del föreläsningar under hösten.

Mugge69

tid 13 december 2019. kl. 20:23 #4

Suicidoligi

Det jag föreläser om är suicidologi. Främst för mentalskötare och sjuksyrror. Bemötande av suicidala, suicidbedömningar och omvårdnadsaspekter.